Genogrami, negativni obrasci, komunikacija i rješavanje sukoba u vezama (brak, zabavljanje)

Na radionici koju su vodili bračni i obiteljski terapeuti Davor i Sandra Kukec, bilo je govora o konstruktivnim načinima rješavanja sukoba koji ne izazivaju dodatne i prolongirane tenzije nego razrješenje i pozitivan rast.

Također se naglašavao pristup „Fer borbe“ supružnika i partnera, kao i načinima koje pridonose razrješenju:

  • Prisebnost,  a ne gubitak samokontrole,
  • Nastojati razumjeti partnera, tehnika aktivnog slušanja.
  • Pogled u budućnost sa fokusom na probleme ispred,  a ne ići u prošlost i ostajati u negativnom ciklusu
  • Oprost i opraštanje

U drugom dijelu radionice, glavni naglasak bio je na genogramima. Korisnici su naučili kako razumijeti i koristiti ovaj pristup. Analizirane su pozitivne i negativne karakterne osobine pojedinca ili više članova obitelji, (ponašanje i dinamika odnosa), kao i smjernicama u preventivi i poboljšanju postojeće situacije.

Genogrami pomažu da se otkrije kako povijest obiteljskih odnosa utječe na pojedinca danas.
Genogrami su različiti od genalogije ili rodoslovlja, jer analiziraju kvalitetu odnosa i značajne događaje unutar nekoliko generacija vaše obitelji (kao nasilje, iznenadna smrt, bankrot, gubitak voljene osobe, alkoholizam/droga/neka druga ovisnost, i sl.).

Davora Kukec, podjelio je osobno svjedočanstvo kako su to odnosi unazad nekoliko generacija oblikovali njega, njegovu obitelj i međuobiteljske odnose te kako je došlo do kidanja “lanaca” negativnih utjecaja.

Nakon seminara korisnici radionce imali su priliku izraditi svoj obiteljski genogram te analizirati kako iskustva i odnosi u prošlosti utječu na njihove odnose danas.